söndag 13 november 2022

Veckans köp & sälj

 


Även denna vecka har varit transaktionsrik. 
Det har blivit en hel del köp och sälj, med ett större fokus på utdelning och bra bolag och därmmed en del städning i portföljen.

Sålt under veckan:

47st Alphabet Inc Class C
20st JP Morgan Chase

Bank har gått väldigt starkt på sistone, och en kommande recession kan påverka bankens intjäningsförmåga.
I Portföljen så har jag sedan tidigare en hel del investmentbanker såsom JPM, MS, GS, BAC, så att litet minskade i JPM känns rimligt. JPM är fortsatt ett stort innehav i väskan. 

Jag har också valt att gå ur Alphabet helt denna vecka, sålde av majoriteten av min position innan Alphabets Q3 rapport, och valde nu att helt göra exit. 
Anledningen är många, men framförallt så tycker jag att dom är vårdslösa gällande sina kostnader. Man har inte tagit kostnadskontroll på allvar och fortsätter att anställa folk trots oroliga tider. 
Senast i veckan aviserade åtminstone Meta att dom skulle sparka 11k, men det har varit otroligt tyst från Alphabets sida gällande headcount. 
Till situation hör även att "stock-based compensation" har eskalerat något enormt hos Alphabet, där vederbörande äter upp en stor del av det fria kassaflödet och därmed påverkar aktieägarna. 
Så Alphabet fick lämna, jag välkomnar gärna bolaget i portföljen igen när management visar på allvar att man tar kostnadsökningar på allvar. 


Köpt i veckan

4 Addlife
1 Christian Dior SE
60 Corem Property B
65 EQT
1 Evolution
10 Fast. Balder
4 Kering SA
3 LVMH 
9 Nolato

Lejonparten av likviden har gått in i EQT, Kering & LVMH (Christan Dior)

Dom franska lyxbolagen handlas till dyra multiplar men är erkända high quality businesses med marknadsledade bruttomarginaler. 
Om man är orolig för inflation så är det bolag med höga bruttomarginaler man ska äga.
Anledningen är enkel, man har höga bruttomarginaler för att kunderna är villiga att betala ett högt pris för deras produkter. 
Det kan även innebära att man har lättare att höja priserna då kunderna är vana vid dyra prislappar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...