söndag 13 juni 2021

Baksidan med den snabba börsåterhämtningen & beyond

 


Jag tror att dom flesta håller med mig om att det var riktigt skönt att "börssvackan" inte var särskilt långvarig i fjol. 

Faktum är att redan efter semestern i fjol hade mångas börsportföljer återhämtat sig efter den snabba Covid-kraschen tidigare i mars. 

I mitt fall har börsväskan nästan avkastat 200% sedan botten i mars. Förvisso dopat av större insättningar under dipperioden och överranskande Covid-vinnare i börsportföljen. 

Om man dock bortser från "feel good" känslan av många investerares börsväskor står högre idag än pre-covid så tror jag ändå att det i det långa loppet är av ondo att vi fick en så kvick återhämtning. 

Om vi jämför med Lehman-kraschen 2008/2009 så tog det många år innan svenska börsen återhämtade sig och slog nya ATH. (exklusive återlagd utdelning)


Varför fjolårets snabba återhämtning är av ondo var att investerare knappt fick en chans att resonera kring hur man skulle agera kring Covid-kraschen. 

Kriser som dessa som skapar stora oroligheter på marknaden och som pressar många börskurser är fantastiska möjligheter för långsiktiga investerare. 
Investerarkollektivet fick återigen uppleva möjligheten att köpa fina bolag som Investor till yielder om 4%, något som inte varit möjligt på många år. 
Stora substansrabatter gjorde återigen sin återkomst hos dom Svenska investmentbolagen, i vissa fall så höga som 20-30% i många av dom populära bolagen. (idag är det inverterat)

Det som är baksidan av den snabba återhämtningen är naturligtvis att detta fönster av möjligheten att köpa många av börsens finare bolag till rimliga värderingar snabbt blåstes bort av galen börsyra och stimulanspaket från riksbanker världen över. 

Ponera ett läge att ha fått köpa börsens finaste bolag till en rabatt om 50% jämfört med dagens kurser? 
I praktiken innebär det att du får dubbelt så många aktier än vad du betalar för idag. 

Om denna möjlighet hade varit längre än 3-5 månader, låt oss säga 12-18 månader så hade det varit en kanonmöjlighet att få skapa riktigt fina positioner sett till antalet aktier genom det löpande kassaflödet från utdelningar/lön. 

Nedan är Investors kursgraf. 
Visst får man vara belåten med att kursen har dubblats, men tänk vilken långsiktigt möjlighet det hade varit att fortfarande få köpa Investor för 100-lappen allt annat lika.


Covid-kraschen gynnade dom riskaptitliga investerarna som valde att ha sitt kapital investerat på börsen.
Baksidan är att inträdesbarriärerna har stigit, yielderna har sjunkit dramatiskt och den förväntade avkastningen på 1-3 års sikt är betydligt lägre än vanligt pga multipelexpansionen, TTM. 

Med dom orden vill jag avsluta med ett passande citat:

"Never let a good crisis go to waste"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...