söndag 24 februari 2019

Vikten av att inte sälja av när kursen faller

En stor fördel med att vara långsiktig i sina investeringar är att man inte är särskilt beroende av var kursen tar vägen mellan kvartalen. Av just den anledningen kan det vara bra att zooma ut ibland för att se hur aktien har presterat över tid. 

Vi tar Latour som ett exempel. 
Nedan ser vi grafen över totalavkastningen i aktien över dom 3 senaste åren.


I slutet av oktober 2017 var aktien värd uppåt 115 kronor per aktie för att sedan dyka ner till ca 92 kronor bara några få månader senare. Ett tapp på ca 20% på väldigt kort tid. 
Sålde man alltså på botten har man missat 30,4 procent totalavkastning från 92 kronor till dagens kurs på 121,2 kronor. Det är just den här fällan som gör att dom allra flesta småsparare förlorar tusentals kronor varje år. Man köper vid ett tillfälle när aktien är som dyrast och klarar inte av att se sina tillgångar sjunka i värde. 

"the stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient" -Warren Buffett

I Latours fall måste man också ta hänsyn till att free floaten är extremt liten. Bara ca 14 procent av aktierna är tillgängliga för handel. Därför blir det oftast väldigt trångt i dörren när folk får för sig att man skall in i aktien igen. 

Men även tråkiga largecap bolag såsom Latour kan ha en fantastisk avkastning på väldigt kort tid. 


Enligt bilden ovan så har Latour gett en avkastning på mer än 76 procent inklusive återlagda utdelningar under 3 år till sina aktieägare vilket är fantastiskt. Men denna avkastning hade man inte fått ta del av om man hade sålt och köpt aktien under flera tillfällen under dessa 3 år. Sannolikt hade man inte lyckats tajma marknaden särskilt väl utan istället gjort förluster. 

Gustaf Douglas har blivit rik för att han har behållit sina Latour-aktier under alla dessa år och inte skalat av sitt innehav. Därför ska vi småägare också tänka likadant kring våra investeringar gällande dom bolag vi verkligen tror på långsiktigt. 
I just investmentbolagen så finns den långsiktighet som dom flesta av oss söker, därför är det onödigt att vara en stockpicker när det redan finns kompetent folk som gör detta till en extremt liten förvaltningskostnad. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...