tisdag 20 juli 2021

5 olika vägar för multibaggers för värdeinvesteraren

Återigen ett inlägg inspirerat av superinvesteraren Mohnish Pabrai.


Att hitta ett bolag som har möjlighet att bli en 10-100-bagger är "The Holy Grail" för en värdeinvesterare, och dessa 5 vägar kan leda till den nästa 100-baggern. 

Nedan är dom 5 olika vägar som superinvesteraren Mohnish Pabrai har identifierat:


1. Focused Mousetraps. Dessa företag är väldigt fokuserade inom sina affärsområden med en lång underliggande tillväxt. Exempel är Costco, som enbart fokuserar på retail, och Chipotple/McDonald's, som bara fokuserar på snabbmat. 


2. Great Capital Allocators. Dessa är bolag som har riktigt bra management vad gäller att allokera kapital, antingen organiskt eller genom förvärv. Exempel här är Berkshire Hathaway, motsvarigheten i Sverige skulle kunna vara Latour som har växt med ca 25% årligen sedan 1982. 


3. Uber Cannibals. Dessa är bolag som har ett stort fokus på återköp av aktier. När ett bolag återköper sina aktier och makulera dessa så ökar vinsten per aktie för resterande aktieägare. Exempel här är Autozone och NVR, där det senare har återköpt mer än 80% av sin totala float dom senaste 20 åren. En Svensk motsvarighet skulle kunna vara Swedish match som återköpt mer än hälften av totala floaten sedan 2000. 


4. Deeply Undervalued Turnarounds or Public Leveraged Buyouts. Dessa är bolag har något speciellt som inträffar, exempelvis att ett nytt management/ägare kliver in och rör om i grytan. Ett Svenskt exempel skulle kunna vara WeSC som numera heter Vestum där en ny ägare klev in och ändrade strategin på bolaget. 


5. Spawners. Spawners har jag skrivit om i tidigare inlägg, men i kort handlar det om bolag som har management som skapar eller tillägger affärsverksamheter, och får dom att växa framgångsrikt. Exempel på dessa är Amazon, Baidu, Alibaba, Tencent, Alphabet. 


Bolagen ovan är samtliga lätta att identifiera nu med facit i hand då dom alla har blivit multibaggers, men gränsnittet ovan är alltså inspiration för att hitta nästa multibagger. 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...