torsdag 17 oktober 2019

Guld vs aktier


Har guld varit en bra investering på lång sikt? 

Ja, faktum är att guldet har stigit med ca 3616 procent dom senaste 50 åren mätt i dollar. 
Så investerade man $100 år 1969 i guld, så är detta värt ca $3716 idag. 
Ganska okej värdeökning för att bara äga lite guld som är en icke presterande tillgång. 

Detta kan jämföras med S&P500 som stigit med ca 2979 procent under samma period exklusive återlagd utdelning. Guldet är därmed en klar vinnare i denna rond. Som ni ser på grafen ovan så har silvret underpresterat rejält mot guldet, DOW Jones och S&P500. Däremot har både silvret och guldet dominerat under vissa korta perioder, så är man duktig på att tajma marknaden ska man inte räkna bort dessa tillgångsslag. 
Men hur ser det ut om man återlägger utdelningen då? 
Tyvärr finns det inga bra data på total return förrän år 1978, så det får bli mätperioden vi jämför med. 
Värt att notera är att man också har valt att jämföra med Wilshire-Large-Cap som är ett total-return index fast för 750 största bolagen istället för 500, men det är väldigt likvärdigt S&P500. (Länk i botten gällande förklaring etc)

Under dessa 41 år får vi stora skillnader i avkastning mellan dom olika indexen, vilket förvisso inte är något främmande för en utdelningsinvesterare som känner till ränta på ränta kraften med återlagd utdelning över en längre tidsperiod. 

Under denna mätperiod presterar guldet ca 803 procent, vilket inte är något att direkt skämmas över precis. 
Men jämför vi med Wilshire-Large-Cap som under samma period har presterat 8404 procent så är det svårt att motivera varför man ska investera i guld över huvudtaget.
Detta förutsätter dock att man inte är en mästare på att tajma marknaden eftersom guld periodvis överavkastar aktier på kort sikt.  

Detta styrker också Buffetts argument att guld inte producerar något för ägaren, utan att ägaren bara hoppas att någon är villig att betala mer för tillgången än vad man betalade för. 
Detta är också anledningen till varför jag väljer bort guldet i min portfölj. 
Dessutom missar man njutningen av att se att ens tillgångar producera en allt högre utdelning år efter år om man äger rent guld. 

Länk till ett bra klipp på youtube där Buffett förklarar just varför aktier trumfar guld.

Buffett: Länk


Interaktiva grafer kan hittas om ni följer denna länk.

Källa: Länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Walt Disney Company: Magin är över

  Sammanfattning Disneys aktiekurs handlas på 2014-års nivåer Disney Media and Entertainment Distribution tappar 91% av rörelseintäkterna sa...