söndag 8 augusti 2021

Några av börsens fastighetsbolag

Fastighetsbolag

Stockholmsbörsen har en rad olika noterade fastighetsbolag med lite olika ålder på börsen och market caps. 
Nedan har jag listat några få av dom.


Hufvudstaden
Hufvudstaden är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget innehar en bred fastighetsportfölj och hyr idag ut kontors- och butikslokaler lokaliserade i större städer runtom den nordiska marknaden. Kunderna återfinns inom bank och finans, juridik, management, IT samt media. Under koncernen går varumärket Nordiska Kompaniet, Bibliotekstan samt Femman. Bolaget grundades 1915 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Börsvärde: 34 247 miljoner
Direktavkastning: 1,54%
Grundades: 1915

Hamngatan 18-20, 111 47 Stockholm:


Samhällsbyggnadsbo. i Norden
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades under 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen.

Börsvärde: 71 446 miljoner
Direktavkastning: 2,17%
Grundades: 2016

Bergöös väg 6 Hallsberg:





Balder
Balder är ett fastighetsbolag. Störst inriktning sker mot förvaltning och vidareutveckling av kommersiella fastigheter runtom den nordiska marknaden. Idag utvecklar och förvaltar bolaget fastigheterna med en långsiktig vision att vara en aktiv och långsiktig ägare. Fastighetsinvesteringarna återfinns huvudsakligen i större städer och tillväxtområden. Bolaget grundades 2005 och har idag sitt huvudkontor i Göteborg. Grundaren Erik Selin började dock med fastigheter mer än ett decennium tidigare dock.

Börsvärde: 116 338 miljoner
Direktavkastning: -
Grundades: 2005

Saltmätargatan 9, Stockholm:





Castellum
Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.  Bolaget grundades 1993 och har idag sitt huvudkontor i Göteborg.

Börsvärde: 68 234 miljoner
Direktavkastning: 2,8%
Grundades: 1993

Amerikahuset / Barlastgatan 2:





Wallenstam
Wallenstam är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget verkar som en fastighetsutvecklare och bygger, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter främst belägna i svenska storstadsområden. Utöver huvudverksamheten fokuserar bolaget på nyproduktion av bostadsfastigheter. Verksamhet bedrivs även via dotterbolaget Svensk Naturenergi, som fokuserar på förnyelsebar energi via vindkraftverk. Bolaget grundades 1944 och har idag sitt huvudkontor i Göteborg.

Börsvärde: 49 236 miljoner
Direktavkastning: 0,8%
Grundades: 1944

Avenyområdet, Storgatan 10, Göteborg:





Fabege
Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, transaktion och förädling och projekten behandlar både nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna. Bolaget grundades 1924.

Börsvärde: 51 139 miljoner
Direktavkastning: 2,33%
Grundades: 1924

Sveavägen 166, Vasastan, Stockholm:


Det som slår mig mest av allt är att det är så många fastighetsbolag som har växt om Hufvudstaden, som är ett av dom äldsta bolagen på börsen. 
Förvisso är skuldsättningen låg i Hufvudstaden och man delar dessutom ut pengar till sina aktieägare. 
Strategin fram tills nu har varit att man ska förvalta och äga dom bästa och finaste fastigheterna i Sverige, vilket i princip har blivit en koncentration mot Stockholm och Göteborg.
Trots det så har jag svårt att förstå varför Hufvudstaden inte har valt att göra en utländsk expansion?
Det måste ju finnas minst lika många fina fastigheter i Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Berlin m.fl. 

Dom 2 mest anmärkningsvärda fastighetsresorna är helt klart SBB & Balder, som båda kom till börsen under 2000-talet, men som har växt extremt kraftigt, speciellt SBB. 
Det är genom hög skuldsättning och god finansiering (emittering av bl.a D-aktier) som har gjort att dessa bolag har sprungit hästlängder förbi Hufvudstaden. 
I Balders fall har man inte någon återkommande utdelning, utan allt återinvesteras i rörelsen. 
I SBB:s fall så delas en stor del ut, men man lyckas ändå skapa stora värden trotsallt, bl.a genom fastighetsutveckling & förvärv/avyttringar.

Det som är tilltalande med fastighetsbolag som tillgångslag är hävstången, dvs fastighetsbolagen betalar bara en liten del för att få komma över en tillgång som sedan genererar kassaflöden. Belåningen i takt med ökade uppvärderingar av fastigheterna gör att man kan göra nya förvärv och fortsätta snöbollens rullning i allt större takt. 

Detta är givetvis inte riskfritt, därför ser man nu att bolag som bl.a SBB försöker öka sin kreditvärdighet genom att minska sin belåning för att få tillgång till billigare finansering som leder till minskade kostnader. 

Om man inte har råd att köpa en egen fastighet/bostad så är en investering i ett noterat fastighetsbolag ett mycket bra komplement. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...