söndag 12 april 2020

#FIRE och dess risker


#FIRE = Financial Independence Retire Early

Detta fenomen är inget nytt, men uttrycket har blivit mer populärt i följd av många år av börsuppgång. 
Intresset för FIRE sprids i takt med att fler uppnår detta mål och delar med sig av sina erfarenheter. 
I kort så innebär FIRE att man skall kunna leva på sina tillgångar, antingen i form av kontant utdelning eller försäljning av ens tillgångar som motsvarar ens levnadskostnader. 

Ex. 5 miljoner i kapital, 5% Direktavkastning = 250k om året innan skatt. 


Eftersom det finns oändligt många trådar och youtubefilmer om detta ämne så tänkte jag ta en mer pessimistisk approach kring ämnet, vilket passar ganska väl i rådande börsklimat (subjektivt dock). 


Risker med FIRE (Back-FIRE) 

1. Pengarna tar slut. 

Inget konstigt egentligen, men har man inte tagit höjd för att ens tillgångar kraftig kan sjunka i värde, eller att utdelning kan slopas så riskerar man att pengarna dräneras i snabbare takt än tillväxten av värde.
Har man dessutom underbudgeterat, dvs underskattat hur mycket ens levnadskostnader över tid är, så riskerar man också samma öde att ens pengar dräneras i snabbare takt än värdeökningen. 





2. Arbetslöshet

När man beslutar sig för att gå i tidig pension så tar man ett aktivt beslut att isolera sig från arbetsmarknaden. 
Detta beslut är inget konstigt i sig, dom allra flesta Svenskar kommer ta detta beslut vid något tillfälle i sitt liv dock ofta i samband med hög ålder. 
Det man ska ta med sig är att det är betydligt svårare att komma tillbaka in i arbetslivet när man väl har varit borta några år. 
Är man en 20-åring så är det mycket lättare att få ett nytt jobb trots några års luckor i CV:t.
Är man däremot 30 eller 40 plus så går det inte att nonchalera bort anledningen lika lätt.

Det är inte omöjligt att göra en återkomst in i arbetslivet, men saknar man specialkompetens kommer det vara svårare. 
Sannolikt försöker man göra en återkomst i samband med en ekonomisk kollaps, så då konkurrerar man med många fler arbetslösa dessutom.  

Dom år man har varit inaktiv har man inte heller aktivt tillfört något i det allmänna pensionssparandet, så här gäller det verkligen att man kan förlita sig på sin egen kapitalstyrka senare i livet, för man får bara ett "arbetsliv". 
Så har man inte arbetat 100% av arbetslivet så finns alltid risken att du kommer få mindre tillbaka än övriga i din årskull sett till det formella pensionssparandet (allmänpension, tjänstepension etc. 


3. Oförutsägbara kostnader/utgifter 

Det har hänt oss alla, FIRE eller inte. Vid något tillfälle så kommer en kostnad man inte är förberedd på. 
Det kan vara allt från att nya däck till bilen, eller att varmvattenberedaren behöver ersättas. 
Lever man redan som en kyrkråtta så kommer alla ökade kostnader att riskera att ekonomin inte går runt. 
Man vet inte heller hur politikerna kommer agera i framtiden, nya skatter på kapital kan införas, eller att man måste betala för egen sjukvård. Är man redan kapitalsvag när man gick in i FIRE så kommer det stjälpa en direkt. 



4. Kassaflöde

Det är primärt utdelningarna eller hyresintäkter som är det primära kassaflödet för många. Men när börsen är sur är det inte ovanligt att bolag ställer in sina utdelningar, vilket bidrar till att det egna kassaflödet för ägaren också stryps. 

Har man istället ett jobb är chansen större att kassaflödet fortgår, kanske i värsta fall i form av A-kassa eller försäkringar. 

Regeringen har även hotat bolag att dom inte kommer få något finansiellt stöd om dom delar ut pengar till sina aktieägare, trots starka finanser. 
Så det är dumt att räkna bort dessa scenarion som omöjliga då även dom mest skötsamma bolagen drabbas. 


5. Social stigmatisering

Jantelagen lever fortfarande kvar i Svensken, vilket gör att det finns en risk för social stigmatisering. 
Av samma anledning som folk ses ned på som har gått i tidig pension pga skador eller dylikt, riskerar även en FIRE att utsättas för samma sociala stigmatisering. 
Har man inte heller en fast inkomst från tjänst så riskerar man inte att inte kunna få banklån. Ens kreditvärdighet kan också drabbas då hela systemet är byggt på inkomst av tjänst. 


Alternativ

Ett alternativ till full FIRE är att man går ner i arbetstimmar eller tar lite större risker i arbetslivet för att maximera sin inkomst/tid. 

Om du ska ersätta din årsinkomst på 500 000 per år så behöver du ett kapital om 12.5 mkr  och en utskiftningsandel om ca 4% för att täcka upp ditt eventuella arbetsinkomstbortfall. 
Det är med andra ord inget litet kapital du måste ha sparat undan för att ersätta din arbetsinkomst med FIRE. 

Riskerna lista ovan är bara ett axplock, det finns andra risker såsom moraliska och sociala. Men med risk för att undertecknad framstår som en moralpolis så undviker jag att lista dessa. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...