söndag 1 mars 2020

Börsvecka 9. Risk on/off?


Portföljsvärde 2020-03-01:
1 079 689‬ SEK (dopat av en 50k insättning)

Köp:

6st     Addtech
1st     Alphabet
10st   Brookfield Asset Management (CAD)  *Nytt innehav*
19st   Bure
3st     Balder
11st   Lagercrantz
3st     Lundbergföretagen
1st     Mastercard
5st     Microsoft
300st SBB i Norden B  *Nytt innehav*
3st     Svolder
96st   Teqnion

Sälj:

-


Börsvecka 9, år 2020 kommer gå till historien som en av dom mest volatila någonsin i historien.
Det är primärt Coronaviruset som sätter skräck i finansmarknaden där många väljer att ta det säkra före det osäkra, dvs. vinsthemtagningar. 

För att svara på min egen fråga kring Risk on/off så har jag valt risk on. 

På hemmamarknaden har OMXS30 tappat cirka 236,77 punkter från toppen i mitten av februari. Det motsvarar en nedgång om ca 12%. 
Dessa nivåer är i linje med vad börsen stod i år 2015, så med andra ord är 5 års börsuppgång utraderade. 

Men för att återgå till Coronavirusets effekt på marknaden så är det produktionsstoppen i Kina som är mest oroande där man bedömer att det kommer bli svårare att få tag på komponenter/artiklar på kort sikt. 
Dessa störningar kommer få genomslag i Europeisk och Amerikansk automotive produktion som kommer leda till leveranslaggningar då många större bolag använder sig av "just in time" dvs man har väldigt lite artiklar på lager. 

Så kortsiktigt så kommer företagens vinster att gå ner, och det är bland annat det här som finansmarknaden är orolig för och säljer sina tillgångar på. 

I Sveriges fall är det primärt bolag som Hexagon, Epiroc, Atlast Copco, Kone, Autoliv, ABB, Sandvik, SKF, Elekta m.fl.som har stor exponering mot Kina. 


Reflektioner

Senast vi hade en nedgång på börserna var under 2018. På bloggen har jag skrivit en del inlägg om just den nedgången där och då, men jag ser samma möjligheter som då att detta är ett bra köptillfälle att öka på sina innehav i. 
Däremot är det alltid psykologiskt utmanande att köpa aktier i en marknad som inte tycks ha någon botten. 

Personligen kommer jag att fortsätta med min strategi att köpa på mig aktier månadsvis för att sprida ut köpen. I och med detta så kommer jag sannolikt att köpa aktier vid en hel del dåliga tillfällen. 

Men precis som Peter Lynch en gång sade, så är det extremt svårt att tajma marknaden för en novis som mig själv. Därför kommer det vara bättre att ligga lång i marknaden och köpa på sig systematiskt snarare än att försöka positionera sig för korrektioner. 


Insider köp

Vi kommer nog få se en hel del fler insiderköp nu när marknaden är orolig, inte minst för att visa att ledningarna i respektive bolag fortfarande har förtroende för sina affärsverksamheter, men också för att lugna investerare. 
Priserna har ju också kommit ner en lite bit nu vilket gör att värderingarna ser mer attraktiva ut. 

Axplock ur mina egna innehav:

I veckan köpte bl.a Lundbergföretagens vice VD ca 20 000 aktier för ca 8 Mkr.

Douglas Roos, styrelseledamot köpte 20 000 aktier i Öresund för ca 3 Mkr.


Mars månad

Det är nu utdelningssäsongen börjar, där många storbanker är först ut. 
Med anledning av detta så kommer vi få ser kursrörelser nedåt när vederbörande bolag börjar skifta ut större belopp till sina aktieägare då direktavkastningarna är relativt höga fortfarande för banksektorn. 

Så detta kan vara ytterligare en trigger att hålla under luppen vad gäller köptillfällen då övriga bolag lär dras med i OMXS30 rörelser. 


Brookfield Asset Management

Jag har länge spanat på BAM men aldrig kommit till skott, men slog äntligen till med 10st aktier i detta bolag. Jag valde att köpa den Kanadensiska aktien då min exponering mot CAD tidigare har varit 0. 

BAM äger i sin tur kontrollerande aktier i många kända bolag såsom:

Brookfield Infrastructure Partners (NYSE:BIP)
Brookfield Renewable Partners (NYSE:BEP)
Brookfield Property Partners (NASDAQ:BPY)
Brookfield Business Partners (NYSE:BBU)

Men tajmingen hade såklart kunnat varit bättre då jag redan ligger snett med ca -8 procent. 

Nåväl...


SBB i Norden

Även SBB är ett nytt innehav i portföljen som styrs och kontrolleras av Ilija Batljan. Har faktiskt köpt det här bolaget mest på känsla om jag skall vara ärlig. 
Anledningen var att han övertygade mig i senaste #uppesittarkväll där han påpekade att samhällsfastigheter inte påverkas av coronaviruset, utan att deras verksamhet faktiskt kan gynnas av bl.a lägre räntor (vilket inte är unikt för SBB). 

SBB har haft en fantastisk resa, mycket pga uspädning dock i form av emissioner av både aktier men även preferensaktier. Är faktiskt något skeptiskt mot affärsmodellen som sådan, men då innehavet är relativt litet så får det mest ses som en spekulationspost i skrivande stund. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...