söndag 12 januari 2020

Till er i 20 års-åldern, spara nu!


Jag fick upp intresset för aktier relativt sent jämfört med många av min idoler som Warren Buffett, Nicklas Andersson m.fl. Där den senare började redan vid 14 års-ålder(!). 


Ränta på ränta

Det kanske absolut viktigaste inom finans och investeringar är huruvida kapitalet kan förräntas med ränta på ränta. 
Ni som lärde er detta av era föräldrar eller i skolan kopplat till ekonomi, hatten av till er. (Är riktigt avundsjuk på er) 
Tyvärr var det ingen i min sossefamilj som var intresserad av aktier, och inte heller fick jag lära mig att koppla ihop ränta på ränta med pengar i skolan. 

För er som inte vet vad ränta på ränta är så har ni ett klipp nedan på youtube som beskriver detta i kort:

Länk


20 års-åldern

Ränta på ränta leder mig in på titeln av detta inlägg, vilket nämligen är att den viktigaste tiden i ens liv att börja sitt sparande faktiskt är i 20-års-åldern. Tidigare än så är naturligtvis bättre, men handen på hjärtat så har man knappt några inkomster då. 
20 års-åldern är tiden då dom allra flesta ger sig ut i arbetslivet för första gången och skapar sig en riktig inkomst bortom studiebidrag. 

Nedan har ni en graf som illustrerar skillnaden mellan att börja vid 20 jämfört med 30. 
I detta fall handlar det om en engångsinsättning på $1000 med en CAGR på 8%. 


Som ni ser blir skillnaden enorm. Dessa $1000 som 20 åringen investerade har hunnit växa sig till $2158,92 efter 10 år. Alltså mer än dubblats i värde, utan några extra insättningar. 

Men är du 30 eller äldre så är det såklart inte försent, men detta är ett tydligt exempel på vad som händer om man har missat 10 år i marknaden och lagt pengarna på resor, bingo eller annat slöseri. 

Så dom 20-29 åringar som istället valde att spara sina pengar i denna ålder och samtidigt förränta dom på börsen eller på annat sätt kommer kliva in i sina 30's med ett leende på läpparna. 

Med det sagt så är det aldrig försent att börja spara oavsett ålder, men eftersom tiden är en stå viktig faktor så blir skillnaden stor över tid, tyvärr. 

Har man sparat flitigt på yngre dar så behöver man inte tänka på sparandet alls senare i livet.


Ränta på ränta över tid

Om du lyckades spara/investera så att du nådde upp till 1 miljon på 30 årsdagen, grattis! 
Det innebär att du med en framtida CAGR på 10% kommer kunna förränta dessa pengar upp till 45 259 267 när du är 70 år, vilket är den ålder när man går i pension. Detta med 0 insättningar. 

Om du även skulle sätta in 10 000 SEK extra varje månad skulle portföljen mer än dubblas på 40 år! Portföljen skulle då vara värd 103 681 480 SEK. 


Leva i nuet

Min subjektiva åsikt om att leva i nuet, eller fånga dagen är bullshit. 
Mitt resonemang är att majoriteten av oss kommer bli 80+. 
Har du börjat tidigt att spara och investera så kommer du vara rik redan när du är 40, eller väldigt rik vid 50 (dollarmiljonär)

ALLA dom Svenskar som är fattigpensionärer idag har haft "levt i nuet" mentalitet genom hela sina liv. Dom har haft alla chanser i världen att investera i bolag som Volvo, Securitas, SEB, Investor, SAAB, Scania, ABB, Electolux, Ericsson, Coca-cola, Apple, McDonald's etc. 
Köpte man några få aktier för 50-60 år sedan är miljonär värda idag. 
Men istället har dom spenderat sina pengar på triviala saker som kläder, resor, bilar, båtar eller liknande. 

Nedan är en graf på Investors totalavkastning under en vald period:Totalavkastning om 9158% sedan 1987 till dagens datum. Sannolikt pratar vi femsiffrigt procentuellt om man investerade redan på 60 eller 70 talet. 


Fördelar med att börja tidigt i livet. 

Tid
Primärt är det tiden som är till din fördel, varje decennium går börserna upp. Att missa ett decennium av sparande är smärtsamt vad gäller ränta på ränta. Men som ung har du hela livet framför dig.

Risk
När du är ung kan du skruva upp din risk eftersom du har ett helt liv framför dig så kan du ta lite högre risk. Närmar du dig pensionsålder så kan du inte riskera ditt kapital på samma sätt. Med det sagt tror jag på Per Börjessons tips att man ska skynda långsamt oavsett ålder.

Misstag
När du är ung så har du möjlighet att lära dig av dina misstag, men också av andras misstag. Som investerare har man en ganska lång inlärningskurva, det tar tid att lära sig av sina misstag men även andras. 

Karriären
Satsa hårt på karriären när ni är unga och är fulla av energi. Byt tjänst vartannat år så ni får testa på olika roller & ansvar. Det är också ett effektivt sätt att höja sin lön på. Bor ni i Stockholm eller någon annan större stad så är det såklart lite lättare. 
Om ni tjänar under er ålder multiplicerat med 1000 i månaden så är det dags att hitta ett nytt jobb. 
Medianlönen 2018 var 30 900SEK/månad. Så förutsatt att ni inte har något superspännande i eran utvecklingsplan hos er nuvarande arbetsgivare så bör ni ser er omkring i alla fall. 

Lycka till! 2 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! Med den tidshorisont som 20-åringar har så är det nästan svårt att inte lyckas bli rik på börsen.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack för återkopplingen!

   Jag håller helt med dig kring tidshorisonten. 👍

   Radera

Börsvecka 8

Portföljsvärde 2020-02-22: 1 167 489  SEK Köp: 7st   Bure 7st   Facebook 2st   Microsoft 65st Teqnion Sälj: 50st Öresund ...