torsdag 18 oktober 2018

Totalavkastning

Jag vill återigen slå ett slag för totalavkastningen som ofta glöms bort när man bara kollar på dom "vanliga" kursgraferna hos börsmäklarna. 

Vad är då totalavkastning?
För att förstå vad totalavkastning är så behöver man veta att avkastning kan ske på två olika sätt. 
Det ena är kursrörelse och det andra är utdelning. Slår man ihop dessa två så får man totalavkastningen. 

Skillnad även i index. 
Många jämför gärna sin egen "totalavkastning" mot OMX30, vilket är direkt fel eftersom OMX30 inte tar hänsyn till någon utdelning förutom kursnedgången som följd. Därför är det "rätta" indexet att mäta sig med SIX30 Return Index (SIX30RX) som avspeglar kursutvecklingen på dom 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen (inklusive utdelningar). 



Den gröna linjen är SIX30RX och den blåa är OMXS30. Som ni ser är skillnaden över tid väldigt stor, och skulle man öka historiken skulle skillnaderna mellan linjen bara öka. 

Jag läste senast idag på FB där någon hade gjort ett inlägg gällande SEB och hur bra avkastningshistoriken hade varit för bolaget. Men faktum är att SEB har underpresterat mitt favoritindex över tid. (SIXRX)



Som ni ser ovan så har SEB valt att jämföra sin aktie mot OMXS30 vilket är lite fegt eftersom detta index som sagt inte tar hänsyn till någon utdelning. Men trots det så har aktien i sig underpresterat sitt jämförelse index. Om man däremot tittar på totalavkastningen för SEB A så har man alltså slagit OMXS30 med råge. Å andra sidan har SIXRX avkastat 544,7 procent under samma period så hade man köpt en indexfond såsom Avanza Zero så hade den överpresterad SEB A över tid. 

Det jag försöker få sagt med detta inlägg är att det är viktigt att ta hänsyn till totalavkastningen eftersom det kan finnas en dold avkastning om bolaget har haft utdelning samt en fin utdelningstillväxt under många år eftersom detta inte avspeglas i kursen hos exempelvis Avanza. Så trots att SEB A har haft en ganska tråkig kursutveckling så har faktiskt aktiens totalavkastning varit ganska okej. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...