lördag 21 augusti 2021

5 nyckeltal att hålla koll på som aktieägare och investerare


5 nyckeltal att hålla koll på som aktieägare och investerare vid analys av befintliga eller nya investeringar. 


  1. Omsättningstillväxt
  2. EBITDA-tillväxt
  3. Starkt fritt kassaflöde
  4. Låg skuldsättning (<3x skuld/EBITDA)
  5. Bra pris (EV/EBITDA)

EV = Enterprise Value 
EBITDA = Earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization
Skuld = långfristig skuld
FCF = Free Cash Flow
EPS = Eearnings per Share
CapEx = Capital Expenditure


Omsättningstillväxt
Omsättningstillväxt är vad som håller ett bolag vid liv, utan tillväxt på översta raden riskerar bolaget att inte kunna fortsätta att utveckla & driva sin affär utan att slutligen behöva göra nedskärningar.

EBITDA-tillväxt
Earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization (EBITDA) -tillväxt är ett "bättre" sätt att bedöma om ett bolag faktiskt växer sin vinst. 
Det är lätt att glömma att earnings per share (EPS) är ett enkelt sätt för management att krydda sina siffror genom att man exempelvis återköper aktier.
Ponera att vinsten är flat över ett år, men man har återköpt 10% av aktierna i bolaget under denna period, så kommer EPS:en att öka med antalet aktier i procent som makuleras. 

Fritt kassaflöde
Fritt kassaflöde (FCF) är den kassa som återstår när ett bolag har betalat för sina driftkostnader och investeringar (CapEx).
Det fria kassaflödet kan användas till att återköpa aktier, betala utdelning eller återbetala ev. skulder. 

Free Cash Flow Yield = Free Cash Flow per Share / Market Price per Share

Låg skuldsättning
3x skuld/EBITDA är en hygiensfaktor att bolaget inte är alltför skuldsatt. 
Om man är en riktigt försiktig general så kan man skruva ner förhållandet till 2x eller 1x. 

Exempel: 
Om ett bolag har en skuld på 100 miljoner kronor och genererar 10 miljoner kronor i EBITDA är Debt/EBITDA förhållandet 10. 
Om bolaget betalar av 50% av skulden dom kommande 5 åren samtidigt som EBITDA ökar till 25 miljoner kronor kommer skuld/EBITDA att sjunka till 2x. 

Man ska vara försiktig med bolag som ökar sin skuld/EBITDA då detta innebär att skuldsättningen ökar i snabbare takt än vinsten. 
Men så länge som skuld/EBITDA inte överstiger 3 så är det ingen fara om förhållandet exempelvis växer från 0 till 2. 
Vanligtvis ökar skuldsättningen när bolag väljer att förvärva andra bolag istället för använda aktier som betalningsmedel. 

Bolag som har ett lågt förhållande mellan skuld/EBITDA har alltså ett utrymme att nyttja detta förhållande till att göra nya förvärv. 
Dom flesta noterade bolag har även uttalade mål kring just skuld/EBITDA förhållandet för att hålla management i schack så att inte skuldsättningen eskalerar bortom kontroll. 

EV/EBITDA

Man kan summera detta nycketal till att förstå hur mycket man betalar för bolaget. 
En bra måttstock är EV/EBITDA förhållande på lägre än 10, men nu när räntan är så låg är det väldigt sällsynt att kunna köpa riktigt bra bolag till detta förhållande. 

Exempelvis gick det att köpa aktier i Microsoft år 2013/2014 till ett EV/EBITDA om 7,7x. Men idag betalar du 26x för bolaget, lite mer än 3x vs 7-8 år sedan. 

Däremot kan detta nyckeltal helt sättas ur spel om ett bolag växer sin vinst med 100% YoY, då kan helt plötligt något som är värderat till EV/EBITDA 15 se extremt billigt ut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...