söndag 18 november 2018

Berkshire Hathaways Q3 aktivitet

Jag bedömer att dom flesta inom finansvärlden känner igen oraklet från Omaha vid namn Warren Buffett. Warren Buffett är tillika storägare och CEO för konglomeratet Berkshire Hathaway
Eftersom han är vida välkänd samtidigt som det finns tusentals videos och hemsidor med information om hans bakgrund så tycker jag att det känns onödigt att återupprepa detta i ett blogginlägg. 

Det som däremot kan vara intressant är den senaste allokeringen som är gjord i BRK:s portfölj eftersom detta kan skvallra något om framtiden samt vilka korgar BRK väljer att lägga sina ägg i.  Speciellt med bakgrund till det sura börsklimatet. 


Vi inleder med försäljningarna.


Well Fargo & Co.  


-9,65 miljoner aktier. 


South West Airlines.


-0,5 miljoner aktier.


Charter Communications


-0,163 miljoner aktier.


United Airlines


-0,7 miljoner aktier.


American Airlines


-1,0 miljon aktier.


Phillips 66


-19,29 miljoner aktier.


Sanofi


-3,7 miljoner aktier, samt total exit.


Walmart


-1,393 miljoner aktier, samt total exit.




Phillips 66 har dumpats av BRK under många kvartal nu, och kommer säkerligen dumpas ännu mer kommande kvartal. Jag delar känslan av att Warren är trött på denna bransch. Man har tidigare även ägt större positioner i Exxon Mobile. Så något säger mig att det är slut på oljebranschen för BRK:s del för en tid framöver. 


Man har dumpat hela innehavet i Walmart, troligen pga rädslan av Amazons snabba tillväxt och möjligheten för att den senare kan ta stora marknadsandelar av Walmart.

Även det franka läkemedelsföretaget Sanofi har fått lämna BRK:s portfölj för denna gång. Men vad gäller Walmart och Sanofi så var dom sammanlagt väldigt små, ca 300 miljoner dollar.


Sedan har vi inköpen


Apple


0,523 miljoner aktier.


Bank of America


198,25 miljoner aktier.


U.S. Bankcorp


24,23 miljoner aktier.


Goldman Sachs


5,09 miljoner aktier.


JPMorgan Chase


35,66 miljoner aktier. Helt ny position för BRK


Bank of New York Mellon


13,0 miljoner aktier.


Delta Air Lines


1,87 miljoner aktier.


Oracle


41,4 miljoner aktier. 
Helt ny position för BRK

General Motors


1,07 miljoner aktier.


PNC Financial


6,09 miljoner aktier. 
Helt ny position för BRK

Travelers Companies


3,54 miljoner aktier. 
Helt ny position för BRK

StoneCo


14,17 miljoner aktier. 
Helt ny position för BRK


Nu är inte jag någon som följer BRK slaviskt vad gäller nyheter och dylikt, men jag har förstått det som att detta kvartal var ett av BRK:s mer aktiva på senare tid. 

Det man kan ta med sig är att BRK har valt att köpa en hel del aktier i bolag verksamma inom bank & finans. Man har bland annat för första gången i BRK:s historia valt att investera i JPMorgan Chase där investeringen motsvarar ca 4 miljarder dollar (ca 1 procent av mcap). Men även Oracle, PNC och StoneCo är nya positioner. 

Warren Buffett har tidigare ägt många aktier i bankbolag såsom Wells Fargo & Co, samt Bank of America corp. Men nu har man alltså valt att gå ännu tyngre i denna sektor. 

Vad gäller Apple så har Charlie Munger tidigare sagt att han önskat att BRK hade köpt Apple betydligt mer aggressivt än vad man tidigare har gjort. Han bedömde att man hade varit för restriktiv vad gäller inköpen tidigare. Därför kan man spekulera kring att BRK kommer köpa på sig ännu mer Apple aktier under Q4, särskilt nu när Appleaktien har dippad något under dom senaste veckorna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...