söndag 14 oktober 2018

Totalavkastning

Vi är alla på jakt efter så hög avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt. Men med det sagt så gäller det att inte bli dumsnål heller. 

Det är väldigt populärt att vilja ha utdelningsaktier idag, vilket jag tycker är mycket bra i grunden. Men det gäller att inte stirra sig blind på hög direktavkastning heller. I många fall kan det vara så att bolag väljer att dela ut mycket pengar för att locka investerare eller för att man inte längre kan hitta några intressanta sätt att generera mer pengar för vinsten inom den egna koncernen. 
Det senare brukar vara ett problem för dom absolut största bolagen, men för dom mindre bolagen är det nog snarare brist på kreativitet eller kompetens som kan vara anledningen. 

Jag har noterat att många småsparare i Sverige väljer att investera i bankaktier. Svenska banker har presterat bra över tid, men avkastningen kopplad till totalavkastning har varit något svagt i jämfört med många andra bolag. 
Ni som har läst mina blogginlägg tidigare känner till att jag är en investmentbolagskramare. 
Därför tycker jag att det kan vara bra att jämföra hur totalavkastningen har sett ut under en längre period för lite olika bolag på Svenska börsen. 

Nedan har ni några exempel för perioden 2003-01-02  till 2018-10-12:


Först ut har vi Handelsbanken B


Enligt Handelsbankens egna hemsida så har Handelsbanken B (TSR) avkastat totalt 453,6 procent över denna period. 
Den genomsnittliga årsavkastningen har varit 11,5 procent, vilket inte är dåligt alls egentligen. Men det skall å andra sidan jämföras med SIX Return Index som har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 12,5 procent under samma period. 

Näst på tur har vi Investor B


Enligt Investor AB:s egna hemsida så har Investor B (TSR) avkastat totalt hela 1106,2 procent över denna period. Den genomsnittliga årsavkastningen har varit 17,1 procent för B-aktien. Investor har alltså med råge slagit sitt jämförelse index över tid. 


Latour B



Enligt Latours hemsida så har Latour B (TSR) avkastat totalt hela 1394,9 procent över denna period. Den genomsnittliga årsavkastningen har varit 19,8 procent för B-aktien. Latour har alltså med råge slagit både Investor och Handelsbanken samt sitt jämförelse index över tid.  


Hexagon B




Enligt Hexagon:s hemsida så har Hexagon B (TSR) avkastat totalt hela 5067,4 procent över denna period. Den genomsnittliga årsavkastningen har varit otroliga 28,4 procent! 
Hexagon har också haft en ganska låg direktavkastning. Senast på ca 1 procent, att jämföra med nästan den dubbla år 2008 (1,8 procent). Hexagon har också handlats till ca 21 gånger vinsten i genomsnitt dom senaste 6 åren, vilket är ganska högt. Men jämfört med avkastningen så har det betalat sig så att säga. 


Slutsats

Det är viktigt att titta på bolagets totalavkastning snarare än att bara titta på utdelningshistoriken. Men med det sagt får vi inte heller glömma att det är lättare för ett SME att växa än ett storbolag generellt. 
För att uppnå en totalavkastning som investerare gäller det att återinvestera utdelningen i samma bolag samma dag som utdelningen ges. 
Hade man exempelvis inte återinvesterat utdelningen i Handelsbanken B så har man gått miste om ca 283,1 procent avkastning då stamaktien bara avkastade 170,5 procent under den givna perioden. Utdelningen svarade alltså för 62,4 procent av Handelsbanken B:s totalavkastning. 
I Hexagons fall svarade utdelningen för ca 20,5 procent, så en väsentligt mindre andel av totalavkastningen i Hexagon B kom från den återinvesterade utdelningen. Men trots att utdelningen svarade för en mindre andel så är fortfarande 20,5 procent väldigt mycket. 
Återinvesterad utdelning innebär också att du får ett utökat antal aktier i vederbörande bolag, vilket kan vara trevligt om man är intresserad av mer inflytande över bolaget. 
Så länge ni tror på bolaget ni har investerat i så kan det vara en bra affär att återinvestera utdelningen i respektive bolag ni har i era portföljer då utdelningen i sig faktiskt kan svara för större delen av avkastningen i många bolag, speciellt bankaktier. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...