söndag 9 augusti 2020

Enkla nybörjarmisstag vid aktiehandel

 

Enkla nybörjarmisstag när man handlar aktier hos en mäklare. 

1. Courtage

När man köper eller säljer aktier så betalar man en avgift till mäklaren som utför handeln när du genomför en affär. Avgiften heter courtage inom finansvärlden. 
Courtaget är en förutbestämd avgift som regleras genom inställningar eller individuella avtal med mäklaren. Avgiften kan antingen vara rörligt, fast eller både och.

Lättast är att kontakta sin mäklare för att få kännedom om vilket eventuellt courtage man kommer betala på sina framtida affärer hos mäklaren.

I många fall finns även olika trappor hos mäklaren, men man väljer en courtageklass som passar ens handel bäst. 

Nedan finner du ett exempel hos Avanza hur det kan se ut.
Många mäklare erbjuder sina kunder att direkt få en översiktsbild kring hur mycket courtage kunden kommer betala vid den eventuella affären, men vissa gör det inte. 
Så här kan det vara bra på förhand att räkna ut hur mycket själva affären kommer kosta. 


Ska man syssla med trading så är courtaget oftast ens största avgift, där beloppet i många fall kan överstiga flera tusentals kronor varje månad. Därför är det viktigt att verkligen hålla koll på sina avgifter så att inte courtaget äter upp (för) mycket av avkastningen. 

Misstaget här vore att man har valt ett fast pris på 99kr för samtliga affärer. 
Köper man exempelvis aktier för 500kr så betalar man nästan 20% i avgift för affären. 


2. Likviddagar 


När du säljer en aktie så tar det 2 hela bankdagar innan du har rätt till dom eventuella likvida medel som du sålde dina aktier för. (3 bankdagar  för USA)
Dom flesta mäklarna tillåter dock att du redan från samma sekund som försäljningen gick genom har tillgång att börja använda dina pengar i utbyte mot en skuldränta. 

Så tänk på det att dom pengar du faktiskt ser som tillgängliga sekunden efter att du har såld dina aktier faktiskt inte är dina förrän 2 bankdagar senare. 
Skulle du börja nyttja dessa pengar direkt så kommer din mäklare ta ut en ränta. 

Misstaget här vore alltså att börja använda pengar som frigjorts från en försäljning direkt istället för att vänta på att 2 bankdagar har passerat. 
Däremot så finns ju möjligheten där av en anledning, men tänk i så fall på hur mycket räntan skulle kosta dig, gör sedan en beräkning om det är värt att vänta eller inte. 

3. Sprida sina risker


Jag är av åsikten att man bör ha minst 10 stycken unika aktier eller fler som nybörjare, då risken är stor att man både är otålig men även dåligt insatt i finansmarknaden som nybörjare och kommer sannolikt förlora en del pengar. 

Har man satsat allt kapital på 1 innehav och det skulle gå i konkurs så har man inga pengar kvar. 
Men har man åtminstone 10 innehav så är risken lägre att alla innehav skulle gå i KK.

Fler innehav kan också innebära lägra volatilitet i portföljen, dvs rörelserna upp eller ner i portföljen gällande kapitalet. För en nybörjare är låg volatilitet att föredra tills man har lärt sig att hantera kraftiga upp eller nedgångar. 

Helst bör man även äga tillgångar i flera olika sektorer. 



4. Växllingsavgift 


Växlingsavgiften är en avgift som tas ut av din mäklare när du handlar tillgångar mellan olika valutor.
Köper du Apple aktier men betalar i SEK så måste du betala en växlingsavgift då Apple handlas i USD.

Misstaget här är att man underskattar kostnaden för utländsk handel. 
Vanligtvis brukar denna avgift ligga någonstans om ca 0,25% av total beloppet. 
I vissa fall kan växlingsavgiften bli dyrare än courtaget. 



5. Valutaförändringar

Om du köper aktier i utländska valutor så kommer dessa påverkas i värde, inte bara genom aktiepriset utan även pga valutan. 

Om du köper Appleaktier för 1000 kronor idag så kan värdet halveras om kronan skulle stärkas med 100% över en natt. även om priset för en Apple aktie skulle vara "flat". 

Misstaget här är att man som investerare bara kollar på aktiegrafen för respektive bolag, och glömmer att kolla på valutan ex USD/SEK utvecklingen. 

Bilden nedan visar på utvecklingen USD/SEK:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Atlas Copco fyller ett vakuum

  Översikt Introduktion Första kvartalet 2023 i korthet Marknadsutveckling Kassaflödet Serviceaffären Risker V...